Het belang van een gezonde menstruatiecyclus voor vrouwen
Een regelmatige menstruatie is van groot belang voor de gezondheid van vrouwen. In mijn praktijk kom ik vaak vrouwen tegen die vanwege verschillende gezondheidsklachten hulp zoeken. Na een periode van behandeling merken ze op dat hun menstruatiecyclus, hoeveelheid bloedverlies en kleur van het bloed verbeteren. Vaak realiseren ze zich dan pas dat hun menstruatie eerder niet ‘normaal’ was.
Een recent voorbeeld is een vrouw van in de dertig die bij mij kwam omdat haar haar dunner werd. Na iets meer dan een maand behandeling vertelde ze dat haar haar dikker begon te worden en dat de kleur van haar menstruatiebloed helderder was geworden. Vaak streven we naar gezondheid zonder duidelijk te begrijpen wat dat precies inhoudt. We horen allerlei adviezen en worden aangespoord om ‘dit of dat’ te doen om gezond te worden. Sommigen geloven dat het eten van ‘dit of dat’ automatisch gezondheid oplevert.
Toen ik haar vroeg: “Hoe weet u dat u gezonder bent geworden?” antwoordde ze: “Ik voel me energieker! Vroeger was ik ‘s ochtends altijd moe.” Vervolgens vroeg ik: “Hoeveel slaap krijgt u per nacht?” Het bleek dat ze pas om middernacht ging slapen en om zes uur ‘s ochtends opstond. Voorheen voelde ze zich futloos, maar sinds ze iets specifieks at, kon ze ‘s ochtends beter opstaan.
Veel onderzoeken tonen echter aan dat de meeste mensen het beste functioneren met 7 tot 8 uur slaap per nacht, bij voorkeur met een bedtijd vóór 23.00 uur. Als je na slechts zes uur slaap nog steeds moe bent, is dat volkomen normaal. Het is je lichaam dat aangeeft: “Gun mij wat meer rust!”
Hoe beoordeel je gezondheid?
Om te bepalen of iemand gezond is, is het belangrijk om duidelijke standaarden te hanteren. Uit mijn klinische ervaring weet ik dat de menstruatiecyclus een waardevolle indicator is. Ik kijk naar de “frequentie, hoeveelheid, kleur, consistentie en symptomen voorafgaand aan de menstruatie” om de stofwisseling van een vrouw te beoordelen. Een goede stofwisseling zorgt voor een optimale opname en verbranding van voedingsstoffen, wat op zijn beurt bijdraagt aan gezonde haren, een heldere huid (zonder puistjes of acne), een goed humeur en een gezond lichaamsgewicht. Al deze factoren hangen samen met een gezonde menstruatie.
Wat is een gezonde menstruatiecyclus?
Over het algemeen wordt een menstruatiecyclus van 28 dagen als ideaal beschouwd. Hoewel de moderne geneeskunde cycli tussen de 21 en 35 dagen als gezond bestempelt, is vanuit het oogpunt van de stofwisseling een cyclus van 28 dagen nog steeds het meest wenselijk. De reden hiervoor is eenvoudig: op de eerste dag van de menstruatie wordt het lichaam door hormonen gestimuleerd om rond dag 14 te ovuleren. Na de ovulatie duurt het nog eens 14 dagen voordat het baarmoederslijmvlies, als er geen zwangerschap optreedt, vanzelf wordt afgestoten.
Waarom ontstaan aandoeningen zoals vleesbomen of endometriose?
Veel vrouwen die bij mij komen, melden dat ze een diagnose hebben gekregen zoals vleesbomen, polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) of endometriose. Vaak vragen ze zich af waarom deze aandoeningen zo plotseling zijn ontstaan. Maar in de meeste gevallen blijkt dat ze al jarenlang symptomen van een ‘ongezonde’ menstruatie negeren. Denk aan een donkere kleur van het menstruatiebloed, veel stolsels, hevige menstruatiepijn of ernstige stemmingswisselingen voorafgaand aan de menstruatie.
Een donkere kleur van het menstruatiebloed wijst bijvoorbeeld op een slechte doorbloeding van het baarmoederslijmvlies, terwijl menstruatiepijn en stemmingswisselingen te maken hebben met hormonale disbalans. Als deze problemen niet tijdig worden aangepakt, kunnen ze zich op de lange termijn ontwikkelen tot ernstigere aandoeningen zoals cysten of vleesbomen. Dit zijn vaak de resultaten van jarenlang opgebouwde problemen.
Zoek tijdig hulp
Daarom adviseer ik vrouwen om zich bewust te zijn van hun menstruatiecyclus. In de vroege stadia van menstruatieproblemen kan traditionele Chinese geneeskunde binnen drie maanden merkbare verbeteringen brengen in de kleur van het bloed, de duur van de cyclus en andere symptomen. Het observeren van je menstruatie is een eenvoudige manier om inzicht te krijgen in je stofwisseling en algemene gezondheid.
Door aandacht te besteden aan je menstruatiecyclus, kun je niet alleen een beter begrip krijgen van je gezondheid, maar ook tijdig stappen ondernemen om eventuele problemen aan te pakken. Gezondheid begint bij bewustwording – en je menstruatie biedt een belangrijke sleutel tot die bewustwording.