Ben je lui als je een dutje doet? Eigenlijk geldt: "Sleep Hard" to "Work Hard"!

Een Chinese arts begon te lijden aan slaapgebrek na de geboorte van zijn kind...

Vele nieuwe ouders zullen dit begrijpen: de eindeloze cyclus van "voeden, luiers verschonen, boertjes laten" bij een pasgeboren baby... Wie dit niet heeft meegemaakt, beseft misschien niet dat "je met zo weinig slaap kunt leven!"

Als typische Hongkonger wist hij aanvankelijk niet eens dat "middagdutjes" bestonden. Tijdens zijn jaren op de basisschool, middelbare school en universiteit heeft niemand hem ooit verteld dat mensen dutjes nodig hebben. Sterker nog, veel Hongkongers beschouwen middagdutjes als een teken van luiheid. Zelfs tijdens de lunchpauze vrezen ze het oordeel van collega's als ze een dutje doen, terwijl ze niet beseffen dat ze een waardevolle manier van zelfzorg missen.

Eerste ervaring met de voordelen van een middagdutje
Na de geboorte van zijn kind ging de Chinese arts stage lopen. De Chinese arts maakte voor het eerst kennis met middagdutjes tijdens zijn stage in een ziekenhuis voor Chinese geneeskunde in Shenzhen. Tijdens de lunchpauze werd het daar buitengewoon stil. Iedereen sprak fluisterend om anderen niet te storen tijdens hun middagdutje. De reden? De meest gerespecteerde artsen en professoren in het ziekenhuis deden allemaal een middagdutje, en iedereen begreep het belang daarvan.

Na een paar jaar vader te zijn en door het gebrek aan nachtrust, volgde de Chinese arts de lokale gewoonte en deed ook een dutje in de acupunctuur- of massagekamer. Het korte middagdutje bleek buitengewoon effectief, zijn energie- en gemoedstoestand herleefden als het ware. Sindsdien houdt hij van middagdutjes.

Voordelen van een dutje in het journal Sleep Medicine: Verbeterde cognitieve en geheugenfuncties Onlangs publiceerde het internationale academische journal Sleep Medicine een literatuuranalyse van meer dan 50 studies over middagdutjes. De resultaten toonden aan dat een matige hoeveelheid slaap overdag de cognitieve en geheugenprestaties bij mensen van alle leeftijden aanzienlijk kan verbeteren.

Ook in Hongkongse onderzoeken bleek dat middagdutjes het geheugen versterken, de alertheid verhogen, stress verlichten en de stemming verbeteren. In landen zoals Zuid-Europa (bijvoorbeeld Italië, Spanje, Griekenland) en Azië (bijvoorbeeld de Filipijnen, Japan en China) is het gebruikelijk om een middagdutje te doen. Liefhebbers van dutjes zijn dus zeker niet alleen. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het lichaam tussen 1 en 3 uur 's middags het minst alert is. Een dutje in deze tijdspanne kan de concentratie, werkgeheugen, besluitvorming en emotionele regulatie verbeteren.

Aanbevelingen van de Chinese arts voor een middagdutje:
- Slaap niet met je hoofd op tafel (dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel, spijsverteringsklachten en andere ongemakken).
- Houd de slaapduur tussen de 10 en 45 minuten.
- Eet niet te veel voor het slapen gaan.
- Als er geen bed beschikbaar is, leun dan achterover in een stoel om een dutje te doen.
- Vermijd dutjes tussen 4 en 6 uur in de middag.

Kortom, een dutje doen is geen teken van luiheid, maar een investering met een hoge opbrengst tegen lage kosten. Als je regelmatig last hebt van slaapgebrek of je 's middags futloos voelt, probeer dan eens een middagdutje. Misschien zul je spijt hebben dat je het niet eerder hebt ontdekt!

Vorige
Vorige

Stop Burn-out en Stress: Herstel je Energie en Rust met TCM